Kardeş geliyor! Bu haberi çocuğuma nasıl vermeliyim?

Kardeş haberi nasıl paylaşılmalıdır?

Aileye yeni bir üyenin katılacak olması haberi ebeveynler için sevindirici olsa da çocuklar için hassas bir konudur. Bu nedenle hamilelik haberinin ne zaman verileceği, nasıl verileceği, doğuma dair bilgilendirmeler, evde olacak değişiklikler gibi konularda dikkat edilmesi gerekmektedir.

İzmir Çocuk Psikolog | İzmir Ergen Psikolog | İzmir Şema Terapi | İzmir Emdr Terapisi | İzmir Bireysel Terapi | İzmir Yetişkin Terapi | İzmir Bilişsel Davranışçı Terapi | İzmir Psikolog Randevu | İzmir Pedagog | İzmir Psikolojik Danışmanlık | İzmir Çift Terapisi | İzmir Gottman Çift Terapisi | Emdr İzmir Psikolog, Balçova Psikolog, Narlıdere Psikolog, Güzelyalı Psikolog, Bornova Psikolog, Klinik Psikolog, Psikoterapi, İzmir Psikoterapi

Çoğu ailede gebelik haberi coşku ile paylaşılmak istenmektedir ancak çocuklarla bu haberi paylaşma konusunda çok aceleci olmamak gerekmektedir. Çocuklarla bu haberi paylaşmak için gebeliğin riskli dönemi olan ilk üç dört ay beklenmelidir. Aksi taktirde, istenmedik gebelik sonlanması durumları yaşandığında çocuk erken yaşta ölüm kavramı ile karşılaşacak; karmaşık ve zor bir süreç yaşayacaktır.

İlk üç dört aylık riskli süreci geçirdikten sonra, annenin karnı belirginleşmeye başlayınca ve bebeğin cinsiyeti belli olunca paylaşmak idealdir. Kardeş haberini paylaşırken çocuğun güvende hissettiği bir ortamda, anne ve babanın birlikte vermesi önemlidir. Burada kardeşin doğacağı çok büyük bir haber gibi de olmamalı, çok küçük bir habermiş gibi de verilmemelidir. Net bir şekilde “Ailemize yeni bir bebek katılacak.” gibi ifadeler kullanılabilir. Bu haberi duyduktan sonra zaten çocuklar, kardeş doğana kadar her ortamda sorular sorma eğiliminde olurlar. Onların bu konudaki meraklarını dürüstçe cevaplar vererek karşılamak çok önemlidir. Bu noktada çocuklara kardeşin gelmesi ile hayatında olacak değişiklikler hakkında bilgiler vermenin yanı sıra değişmeyecek olan şeyleri de vurgulamak önemlidir.

Kardeş haberini verdikten sonra abi, abla gibi rollerin çok sık vurgulanması çocuklarda olumsuz etki yaratabilir. Çocuğa abi, abla gibi atanmış olan bu roller fazla gelebilir. Bu nedenle bebek doğduktan sonra kardeşlerin bu ilişkiyi kendilerinin, olağan akışta kurması daha iyi olacaktır.

Bebeğin doğduğu gün, doğum sırasında beklenmedik durumlar yaşanabilir. Anne vajinal doğum planlıyorken sezaryen doğum olabilir; hastanede bir gün kalınması planlanırken daha uzun kalınması gerekebilir. Bu nedenle bebeğin doğduğu gün hakkında çocukla konuşurken kesin ifadeler kullanmamak önemlidir. “Büyük bir ihtimalle kardeşinin doğacağı gün sen dedenle vakit geçiriyor olacaksın. Belki birlikte yarım kalan puzzle’ını yaparsınız.” gibi net olmayan cümlelerle o günü konuşmak ve planlamak önemlidir.

Bebek eve geldikten sonra olan süreç de çocuklar için çok önemlidir. Çocuk eve gelen bu yeni kişi ile anne babanın ilişkisini, onunla nasıl ilgilendiklerini sürekli izliyor olacaktır. Bu nedenle her iki çocukla da eşit zaman geçirilmesi gerekmektedir. Burada çocuğa “Sen bizim ilk göz ağrımızsın” gibi ifadeler kullanmak yerine onun eşsiz ve biricik olan özelliklerini vurgulayarak sevginizi ifade etmeniz önemlidir.

Kardeş haberini verirken bu konuda yazılmış olan çeşitli çocuk kitaplarından da faydalanılabilir. Bunları okurken çocukla birlikte kitaplardaki karakterler hakkında konuşmak, kitabı okuduğunda hissettiği duygular hakkında konuşmak, onlar hakkında resimler yapmak da iyi gelecektir.

Bu gibi konularda bizden destek almak için bize ulaşabilirsiniz.

Scroll to Top